Dragi naši, ove nedelje rešile smo da vam predstavimo novog gosta. U ovom postu kreativno trubimo o Zlati. Vredna i kreativna žena od koje možete čuti i videti štošta zanimljivo, predstavila se za naš blog u nekoliko pasusa.Da ne dužimo mnogo, upoznajte Zlatiju Barjaktarević i njena iskustva sa makrame tehnikom.

Šta je to makrame, sa kojim materijalima se radi, gde se može naučiti, koliko mogu pomoći tutorijali sa interneta i u čemu je čarolija ove tehnike… sledi u daljem tekstu:

Volim umetnost, iznad svega, zato sam studirala istoriju umetnosti.

Volim originalnost, pa sam završila kurs krojenja i šivenja, tako da mogu da pravim unikatne komade odeće.

U suštini volim ručne radove, jedinstvene, autentične stvari…

U tom svom dugogodišnjem proučavanju, traženju i analiziranju srela sam se sa makrame tehnikom. I oduševila, pa poželela da je naučim.

Tako sam pre oko godinu dana završila kurs makramea u Udruženju unikatna umetnost u Beogradu od gospodje Natalije Pavkov. Izuzetna žena, umetnica. Njeni radovi su tehnički perfektni, a kasnije sam proučavajući na net- u razne druge radove, uvidela da su potpuno originalni, prepoznatljivi.

Makrame narukvice poznate su i kao narukvice prijateljstva

Makrame je tehnika vezivanja čvorova, čvoričenje. Postoje dve vrste čvorova, a sve ostalo su kombinacije, varijacije, igra. Ili možda umetnost? Ne postoji mašinska zamena, tehnika je isključivo ručna i to mi se najviše dopada.

Odmah sam počela sa radom i sa eksperimentisanjem. Pošto je moja ljubav prema nakitu ogromna, moji eksperimenti su vezani za tu oblast. Ovom tehnikom se mogu praviti i razne druge stvari: tapiserije, torbe, nosači saksija, kaiševi, delovi za obuću, zavese…

Prvi rad mi je bila ogrlica od kanapa, koju obožavam. Ovaj nakit je nešto potpuno neobično, što se prenosi i na osobu koja ga nosi, ni ona nije više obična. Pomalo je primitivan, podseća na Afriku, na Indijance, na neke drevne obrede i civilizacije. Ima neku magiju u sebi. Može, naravno, da bude i vrlo precizan matematički simetričan.

Savet naše gošće – evo kako možete da preuredite stočić

Meni je ipak draži onaj asimetričan, impulsivan i tako ga i pravim. Možda mi je zato omiljen kanap, prilično grub i neujednačene strukture. Ako se jos spoji sa nekim finim staklenim perlama, pun pogodak- spoj suprotnosti…

Ja sam, u stvari, na početku jednog velikog istraživanja, tek malo dotakla ovu temu. Iako deluje jednostavno, samo dva čvora, priča je beskrajna…

 

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *