Dragi drugari, u ime Kreativne Trube piše vam Lija.  U ovom postu sa radošću vam predstavljamo novu tehniku na našem blogu. Kviling (quilling)! Kviling je tehnika izrade slika od papirnih trakica. Još nismo pronašle knjižaru u kojoj možete kupiti takve trakice, ali ih možete napraviti sami od papira u boji, koji bi trebalo da ima da se kupi u najbližoj knjižari.

Trakice bi trebalo da su širine 3-5mm, a duge koliko god vam je potrebno. Ja ih sečem u dužini papira, pa po potrebi skraćujem.
Ono što sam prvo uradila kviling tehnikom jesu mindjuše. Naime, koju god tehniku da upoznam, uvek pokušavam da to iskoristim u dizajniranju nakita, jer je pravljenje nakita zapravo moj prvi hobi ( :

Raspitivala sam se po forumima šta je potrebno od alata za kviling i došla do saznanja da u Srbiji toga još uvek nema da se kupi, ali zato je uvek tu- improvizacija ((( :

Predlozi za kviling alate

Sve što vam je potrebno jeste papir u boji, sklapel ili makaze da trakice isečete, igla pomoću koje biste namotavali trakice i lepak za papir kako biste iste lepili.

Unikatna futrola za naočare (FOTO)

Da biste olakšali namotavanje trakica, možete noktom preći preko nje, da se malo uvije i onda polako namotavati na iglu. Kada završite motanje, tako dobijen kružić možete samo zalepiti da se ne odmota ili pustiti da se malo odmota, a zatim nežnim pokretima napraviti oblike koje želite.

Postoje šabloni po kojima možete praviti odredjene oblike, ali ja nekako najviše volim da se oslonim na svoju kreativnost, volim oblike bez odredjenog reda i rasporeda, šarenih boja, a ako i ispadne nešto konkretno, tim bolje. Tako sam dobila mačkice, sovice, cvetiće (((( :

Ono sto sam dodala kvilingu jeste lakiranje kako bi oblici bili stabilni i mindjuše upotrebljive kao da nisu od tako krhkog materijala ((( :

Takodje tehnika je pogodna za izradu raznih predmeta, od razglednica, čestitki, nakita, do prelepih filigranskih slika i ukrasa na ramovima. Pustite mašti na volju, za ovaj hobi ne treba vam mnogo finansijskog ulaganja. Samo se treba dobro naoružati strpljenjem, jer motanje papirića može trajati satima.

U sledećem postu saznaćete gde i kada je sve počelo. Sada ću vam samo reći da je počelo davno, prestiž je bilo imati ovakav hobi. Onda je pomalo bilo zaboravljeno, a poslednjih godina sve više dobija na popularnosti ((( :

Ostanite uz Kreativnu Trubu

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *