Dragi naši kreativci, danas u gostima imamo divne kreativce iz Niša, koji prave ukrasne sveće. Sveće Bubamara su se rado odazvale pozivu Kreativne trube, da nam objasne zapravo kako uopšte izgleda ručno pravljenje sveća 🙂 Uživajte i probajte da sami napravite sveću, mi ćemo sigurno pokušati 🙂

Pravljenje sveća predstavlja veoma kreativan hobi. Različitom kobinacijom boja, mirisa i oblika mogu se dobiti veoma zanimljive sveće. Kada se kaže da je kreativan hobi, misli se na ručno pravljenje sveća, jer je nemoguće napraviti dve potpuno iste. Svaka sveća predstavlja umetnost za sebe.

 

Glavni sastojak za proizvodnju sveća je parafin, koji može biti različitog sastava ili oblika (poluge, ljuspice). Osim parafina za dekorativne sveće kakve proizvode Sveće Bubamara, potrebna su eterična ulja za miris sveća i boje za sveće.

Facebook/Svece Bubamara

Uz kombinaciju boja i mirisa u jednoj sveći i dodavanjem različitih sastojaka iz prirode, kao što su latice ruže ili nekog drugog cveta, ljuspice oraha, kora naranže, kafe dobijaju se zaista unikatni radovi.

Facebook/Svece Bubamara

Kreativni ljubitelji sveća mogu i sami da ih naprave tako što će reciklirati svoje stare sveće. Potrebne su im dve cinije (aluminijumske), stare svećice, parče fitilja, boje i mirisi po želji i kalup u koji žele da izliju sveću. Postupak za izradu izgleda ovako:

  • Pri odabiru kalupa se može biti kreativan. Kalup može biti od plastike, aluminijuma, silikona ili čak neka staklena čaša koja može biti veoma dekorativna kada se sveća izlije u nju.
  • Kalup treba probušiti na sredini i provući fitilj (tu je potrebno zalepiti nešto, kako parafin ne bi iscureo kada se sipa).
  • U jednu aluminijumsku posudu sipati vodu i staviti je da provri, u drugu staviti parčiće sveće koju topite i ostaviti dok se ne otopi.
  • Dodati boje i mirise po želji. U nedostatku boja za proizvodnju sveća, kreativci za svoje potrebe mogu upotrebiti i voštane boje.
  • Kada se to otopi parafin se izlije u prethodno pripremljeni kalup i ostavi da se stegne.
  • Za veće sveće je potrebno čekati po nekoliko sati, a za male je često dovoljno i sat vremena. Ukoliko se sveća udubi na dnu, potrebno je otopiti još parafina i preliti da se izjednači. Kada se i to stegne, sveća se izvlači iz kalupa i spremna je za upotrebu.

Kreativna gošća – Kako da ukrasite bicikl (FOTO)

A evo kako izgledaju gotove svećice

 

 

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *