U novom postu imaćete prilike da pročitate o jednom interesantnom kreativnom poduhvatu. Naime, u pauzi od dekupaža, oprobala sam se malo i u „kuhinji“ – u pitanju je slano testo, od kojeg možete da pravite razne figurice, koje mogu da imaju primenu u vašem svakodnevnom životu 🙂

Zajedno sa drugaricom Katarinom (bez koje ne znam kako bih živela, a kamoli napravila ove dragunlije:)), uspele smo da napravimo slano testo, koje nam je dalje poslužilo za ukrase, a meni uglavnom za nakit.

Za ovaj poduhvat biće vam potrebno:

  • So
  • Brašno
  • Lepak za tapete
  • Razni oblici kojima ćete da oblikujete testo kada ga umesite

Uzmete prvo posudu u koju ćete mešati sve ovo, sipajte jednu šolju mlevene soli, jednu šolju brašna. U drugu činiju sipajte manje od jedne šolje vode.

Kako ukrasiti teglu u tri koraka! (FOTO)

Polako sipajte dve kašičice lepka za tapete (lepak se koristi kako bi smesa bila čvršća).

Lako i brzo

Kada voda počne da se zgrušava, onda je polako dodajte u onu prvu činiju gde se sipali so i brašno i rukama krenite da mesite.

Kada umesite testo, ostavite ga da odstoji petnaestak, dvadeset minuta.

Nakon toga, služeći se oklagijom, istanjite testo, i to da bude potpuno jednake debljine.

Nakon toga dolazi zabavniji deo – pokupite predmete okruglo, pravougaonog oblika, eksere, štrafove, sve čime biste ukrasili vaše „testo“.

Još jedna napomena, ukoliko planirate da recimo od testa napravite ogrlicu ili neki viseći ukras, pre samog sušenja u rerni obavezno napravite rupicu.

Testo bi trebalo da se suši tri dana, i nakon toga ga sušite oko sat vremena u rerni na 100 stepeni (možda će biti potrebno i više od sat vremena, ali proveravajte u kojem je stanju testo, kada očvrsne, onda možete da ga izvadite iz rerne).

Figurice su sada spremne za ukrašavanje, bojenje…pa vi dok osmišljate šta biste mogli da napravite od slanog testa, pogledajte naše ukrase 🙂

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *