Dragi kreativci,
Posle duže pauze Kreativna Truba se oglašava sa novim postom u nadi da ćemo zadržati kontinuitet. Ovom kreativnom idejom želimo i kod vas, ali i kod nas samih da probudimo inspiraciju za dalje ciljeve, planove. Da se množe ideje, da im se približavamo korak po korak- do samog cilja.

Oduvek sam imala potrebu da zapisujem. A najviše volim taj proces ”lickanja”, ukrašavanja i doterivanja zapisa. Dok sam bila mladja, moje beleške bile su razvrstane po segmentima. Na jednom mestu zapisivala sam ono što sam pročitala ili što me je inspirisalo. Na drugom sam pisala o tome šta ja osećam. A na trećem je bila kolekcija sitnica, poput spomenara.

Kasnije, sa manjkom vremena, segmenti su se objedinili. Nasumično sam sve zapisivala, ponekad pomalo i haotično. Ali sam primetila da većina zapisa ima svoj smisao i svrhu. Svega se setim sa osmehom, a najviše me raduje da sam planove koje sam zapisala i ostvarila.

Misleći o nečemu, možemo nesvesno preskočiti tu ideju. Smetnuti sa uma, neretko i zaboraviti na svoje želje. Zapisivanjem, jasno zacrtavamo cilj. Sam zapis mnogo nam može pomoći u realizaciji istog.
Ako verujete u afirmacije, možete biti sami svoj motivator.

ODAKLE POČETI?

Trebalo bi najpre da odaberete svesku u koju ćete beležiti.

To može biti i obična ukoričena sveska. A može namenski biti planer, ako vam je lakše da već imate postavljene rubrike. Može biti rokovnik, kome ćete sami formirati segmente.

Moj izbor je bio takav. Uglavnom mi treba više mesta, nego što je predvidjeno jednim planerom. Volim da crtam, dodajem, lepim, izmišljam. Tako da je sveska sa manje rubrika, a više slobodnog prostora pravi izbor za mene.

Vaše rubrike mogu se sastojati najpre iz kalendara, važnih datuma. Zatim beleženja obaveza, rodjendana, proslava. Možete napraviti mesečni plan, nedeljni, pa i dnevni, shodno potrebama. Možete odabrati segment za zapisivanje troškova, želja i planova. Zatim obaveza koje bi trebalo obaviti.

Jedan segment treba posevtiti samo sebi. Možete imati segment o kuvanju, o knjigama, filmovima. Segment o raspoloženju, vremenskim prilikama. Planiranje će vas stalno opominjati da ne zaboravite ništa važno, ali isto tako i da mislite na sebe.

Planiranje ima svoju modernu verziju- BULLET JOURNAL

Bullet journal ima svoju originalnu verziju, ali mi nećemo mnogo o tome govoriti, više se možete informisati na sajtu ovde.
Mi ćemo se najpre osvrnuti na naše omiljene kombinacije i rubrike.  Zatim na materijal koji vam je potreban. I na kraju na to gde možete pronaći inspiraciju.

MATERIJAL KOJI VAM JE POTREBAN

Već smo spomenuli svesku, a pored nje osnovni pribor biće vam olovke i boje. Svih tipova i vrsta, što više to bolje. Obične olovke, patent olovke, hemijske, gel olovke u boji, flomasteri, vodene boje, bojice. Za nas šarenolike duše, sve ovo budi inspiraciju da rubrike ne moraju biti četvrtaste. Mogu biti okrugle, elipsaste, u oblaku, u liku ptice. Čak vam ne treba ni mnogo likovnog umeća.

Dalje od materijala možete koristiti ukrasni selotejp ili washi tape, kolaž papir, stikere. Nalepnice, stare poštanske marke, isečke iz novina, ukrasne pečate. Sve ove materijale možete pronaći u bolje snabdevenim knjižarama i hobi radnjama. Pa čak i kod starih dobrih Kineza ili direktno sa aliexpress-a.

Moje omiljene bojice, intenzivnog kolorita definitivno su Maped. Obožavam ove duo, jedna bojica sa dve boje, imam ih u mini varijanti. Meni baš dugo traju, cena im je bila izmedju 300-400 dinara, ne mogu da se setim tačno.
Fluorescentne gel olovke nabavila sam kod Kineza za 180 dinara.
Olovke za pisanje volim da su malo kvalitetnije, obično me koštaju oko 200 dinara.

I JOŠ MATERIJALA (:

Četvrtaste papire u šarenim dezenima sam takodje kupila kod Kineza za oko 150 dinara.


Stikere i washi tape sam dobila od drugarice, nisam sigurna za cenu.


Nalepnice kod Kineza možete naći za 50 dinara, kao i stikere oblačiće za 100 dinara.

Trebaće vam makaze, koje sigurno imate kod kuće u nekoj varijanti. A takodje možete nabaviti i dekorativne makaze, koje mogu papir seći u talasastim ili sličnim pravcima. Opet, ima ih u knjižarama i kod Kineza (:
Trebaće vam šestar i lenjir, pretpostavmo da i to čuvate iz nekih školskih dana.
I vaša avantura može da počne.

Za inspiraciju možete koristiti google, pinterest ili instagram, sjajnih ideja ima- samo ukucajte bullet journal ili planner inspiration.

Budite kreativni, dosledni sebi. Ne morate svaki korak planirati, ali čuvajte i negujte vaše velike želje. Ne zaboravite nikad da ste na putu ka njihovom ostvarenju.

I podelite vaše planere sa nama (:

Pozdrav od Kreativne Trube

 

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *