Dragi drugari, piše vam Lija, u ovom postu, upoznaću vas sa tehnikom shabby chic.  U prevodu to je tehnika postizanja starinskog izgleda.

Postupak je sledeći:

Predmet obojite tamnom bojom, ukoliko on već nije takav sam po sebi. Ukoliko jeste, predmet ne morate dodatno bojiti, ali je bitno da se predmet dobro očisti od prašine ili prethodno išmirgla. Kada se boja osuši parafinom (možete koristiti sveću ili voštane bojice) istraljajte sva mesta sa kojih će se kasnije skinuti boja.

Četkicom naneti drugi sloj boje koji je kontrast prvo nanetoj boji. Ostaviti da se osuši. Šmirglom skinuti sloj boje koji je nanet preko parafina što stvara „pohabani“ izgled predmeta. Šmirglom možete preći jedanput ili više puta što stvara upečatljiviji tj „pohabaniji“ izgled. Shabby takodje možete kombinovati sa decoupage-om.

Predstaviću vam neke od svojih radova i moram priznati da sam ja recimo radila bez parafina, koristila sam samo finu šmirglu i prilično sam zadovoljna efektom koji sam dobila…

Radovi kakve još nisti videli

Prvo što sam uradila jeste saksija za cveće…

Sledeći moj poduhvat je plastični stočić, koji je nekada bio braon boje. Ja sam dodala malo žute, malo narandžaste… Takodje u ovom radu sam shabby kombinovala sa decoupage-om….

I poslednje što sam uradila jeste drvena kutija, koja je bila svetle boje, sada je crvena, takodje u kobinaciji sa salvetom…

Za svaki slučaj, da napomenem, ukoliko želite da shabby obogatite decoupage-om, taj deo na koji stavljate salvetu farbate belom bojom, lepite salvetu, a kako biste ujednačili ivice i pozadinu, moj savet je da po rubovima salvete utapkate sundjerom boju koja preovladava na celom predmetu.

Efekat ispucalosti: Kreativna truba i krakel

Naravno, na kraju sve prelakirajte akrilnim lakom, najbolje u dva sloja. Ukoliko imate nekih pitanja pišite u komentaru ili na mail. A ja vam želim dovoljno inspiracije da ovo probate sami kod svoje kuće i da podelite sa nama vaše radove i iskustva. Do sledećeg posta pozdrav od Kandele i Lije!

 

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *