Dragi drugari,
Sa velikim zadovoljstvom ponovo se oglašava vaša Kreativna truba.
Ovoga puta sa malo drugačijom temom, ali podjednako kreativnom. Za ovaj kreativni poduhvat inspiraciju smo pronašle u svakodnevici. U potrazi za nešto prirodnijim i jednostavnijim načinom življenja.

Image by mohamed Hassan from Pixabay

U poslednje vreme bezuspešno sam pokušavala da pronađem pravi parfem za sebe. Sve što kupim, kratko me drži i kada se stopi sa mojom kožom, nekako izgubi svu čar koju sam mislila da ima. Dugo sam koristila kopiju Givenchy Very Irresistible, ali sam se pomalo zasitila. Jedino što sam mogla da podnesem jeste Avonov Pur Blanca.

Tragajući za pravim mirisom, rešila sam da napravim svoju kombinaciju parfema i to prirodnog. Nisam dugo istraživala. Nekoliko dana sam guglala na temu eteričkih ulja i kombinacija. Ovaj poduhvat nije baš jeftin, ako poželite sve mirise da probate.

Image by marijana1 from Pixabay

Meni je trebalo oko 2500 dinara da kupim sve što sam želela. Možda mi nije baš sve neophodno odmah, ali ću imati zaliha za naredni vremenski period.

Photo: Kreativna Truba

 

Sajtovi na kojima sam se informisala i na koje ću vas rado uputiti su:

prirodnestvari.rs

totallywellness.rs

prirodnakozmetika.com

prirodnakozmetika.in.rs

obojizivot.com

etericnaulja.net

marigoldlab.com

 

Možete potražiti i sami na ovim sajtovima, kombinacija ima dosta. Za parfemska ulja, toaletne vode, osveživače. A takodje i na pinterestu imate instant recepte, dostupne odmah na fotkama.

Image by monicore from Pixabay

 

Ja ću vam napisati najjednostavniji recept koji sam pronašla za parfemsko ulje.

Ono što vam je potrebno za ovaj poduhvat jeste:

Nekoliko eteričnih ulja po izboru,

jedno bazno ulje, najbolje bademovo ili jojobino,

staklene tamne bočice sa zatvaračem po izboru

i naravno, malo kreativnosti (:

Image by Ganesh balasubramanyam from Pixabay

 

Moj izbor su bili sledeći sastojci :

Bazno ulje- badem oko 5ml,

Eterično ulje lavanda, 4 kapi,

Eterično ulje limun, 4 kapi,

Eterično ulje ylang ylang, 2 kapi,

Eterično ulje anis, 2 kapi.

Image by Ajale from Pixabay

 

Postupak je sledeći:

Staklenu bočicu i njen čep sam sterilisala prokuvanom vodom.

Photo: Kreativna Truba

Najpre sam sva eterična ulja pomešala i na kraju dodala bazno ulje. Moje bočice su od 10ml, ali ja sam pola mere napravila. S obzirom da je ovo moj prvi pokušaj nisam htela da se rasipam sastojcima. Zatvorila sam bočicu i lepo promućkala sve.

Image by Maya A. P from Pixabay

Parfemu je potrebno da odstoji, što duže, kažu da će miris biti jači i efektniji. Naravno, ja nisam izdržala, jednu kap sam probala, samo da osetim mešavinu. Dala sam joj simboličan naziv ”First Touch”.

Moja kombinacija je prilično instinktivna. Ali, vodila sam se i tabelama mirisa, kako bih ukombinovala mirisne note. Važno je da imate baznu notu (osnovnu ili donju, koja se najjače oseća), srednju notu (ona je takodje dugotrajnija) i gornju notu (oseti se u prvi mahi i ne traje dugo).

Iako pomalo ostajem zbunjena, jer se neki mirisi deklarišu i kao gornje i kao srednje note i sad mi je poprilično sve pomešano. Ali sam se vodila time da mi je limun glavna nota, lavanda srednja, a ylang ylang osnovna. Takodje, važno je i ukombinovati vrste mirisa- citrusni, cvetni, bilnji, zemljani, začinski, drvenasti, mint…

Photo Collage: Pixabay- lavander, lemon, anis, almond and ylang-ylang photo and Kreativna Truba main photo

 

Kada pomirišem svoj parfem, od svega najpre se oseti anis, kasnije se prepliću limun i lavanda, pa ylang ylang. Ali, moj parfem svakako treba još da odstoji, kako bi se mirisi aktivirali.
Kako bih vam pomogla ostavitću tabelu kojom se možete voditi, a koju sam preuzela sa sajta vitkigurman.com. A možete i sami potražiti još neke na internetu, pa uporediti.

preuzeto sa sajta vitkigurman.com

 

preuzeto sa sajta vitkigurman.com

 

Za prvi put sam prezadovoljna. Volim ove mirise i upijam ih svim čulima. Žao mi je što ne mogu rečima da vam prenesem miris. Deluju opuštajuće i umirujuće. Mislim da sam postigla efekat koji sam želela, sada ostaje samo da nastavim sa svojim kreativnim eksperimentom kada potrošim ovih 5m (:

Image by FruitnMore from Pixabay

 

Potrebne sastojke možete nabaviti u zdravoj hrani, osim praznih bočica za koje nisam sigurna. Ja sam ih poručivala sa neta, kao i sve ostale sastojke, sa sajta crystallab.rs. Takodje, važno je da svoje recepte zapisujete, kako biste svakog sledećeg puta uspešnije kombinovali.  Ali i da ne zaboravite koliko kapi kog ulja ste dodali.

Da li biste pokušali ovo kod kuće?
Ako se spremate za kreativni poduhvat, očekujemo da sa nama podelite i utiske i vaše kombinacije mirisa (:

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *