Kreativna truba vam u novom postu predstavlja facebook prijateljicu, slikarku. Pažnju nam je privukla šarenolikošću i originalnim pristupom, motivima beskrajno inspirativnim. Njen intervju nije bilo potrebe ispravljati i dorađivati. Doslovce prenosimo delić inspiracije u rečima i slikama Marije Miladinović. Njeno slikanje je melem za dušu, stoga uživajte…

U duhu leksikona iz detinjstva koje smo tako važno davali jedni drugima na školskim odmorima da se upišemo; preteči savremenim društvenim mrežama, par redaka:
Ime i prezime : Marija Miladinović
Datum i mesto rođenja: 03.09.1982. u Smederevu
Zvanično zvanje: dizajner industrijskih proizvoda
Nezvanično i željno: slikar.

“Prve korake” o slikarstvu, crtežu, formi i uopšte životu sam učila kod moje divne Natalije Karić Slijepčević, akademske slikarke, pisca SF romana i udžbenika, pedagoga, amaterske pozorišne glumice…Bila je izuzetno svestrana, objektivna, jaka, kreativna ličnost, osoba koja mi je mnogo značila i koja mi mnogo nedostaje.

OBAVEZNO PROČITAJTE: Nosićete ga i do prodavnice –  napravite prsluk od stare jakne, evo i kako!

Susrele smo se nakon mog završetka srednje škole, gde sam tih, oko godinu dana provela u njenom ateljeu “ Sveti Luka” u Smederevu, gde me je pripremala za prijemni na Beogradskoj politehnici. Posle toga upisala sam industrijski dizajn.

Sećam se da mi je prvo tražila da crtam, no vrlo brzo me je prebacila na rad sa uljem, prvo na lesonitu, pa zatim i na platnu. Tri slike koje su nastale u tom periodu su “Narovi”, moja prva slika, “ Jabuke”, i “ Jorgovani”. Sve tri su bile naravno studije predmeta, svetlosti, refleksije, oblika…

Sve do 2012. godine nisam se previše bavila likovnim stvaralaštvom, tu i tamo sam uradila po neku sličicu.

Tek nakon 2012. god. shvatam da je slikarstvo i uopšte umetnost ono što me zaista privlači i čime bih želela da se bavim uvek, kad mogu i koliko mi to okolnosti dozvoljavaju. Shvatila sam da mi to mnogo prija i da u tome neizmerno uživam.

Od tada počinjem više da se posvećujem likovnom radu, i tada počinjem da delim svoje radove na društvenim mrežama, i izlazim iz sopstvene “ljušture”. Sve to je donelo dosta benefita meni kao osobi i kao ( nadam se) umetniku. Shvatila sam da bez obzira na sve, to što radim je najbolji način da komuniciram sa ljudima a pre svega sa samom sobom.

Šta podrazumeva Marija Miladinović art- šta sve možemo videti od tebe?

Podrazumeva neprestan rad…igranje…. i uživanje u tome što radim.Nemam neku posebnu definiciju pravca kome pripadam niti sam sklona da previše objašnjavam drugima to što slikam. Jednostavno, pojedinac i društvo provučeni kroz moj filter, u nekom imaginarnom svetu živahnih boja. Na posmatračima je da tumače onako kako ih delo povede.

Kojim tehnikama vladaš i koja ti je omiljena?

U mojoj kreativnoj kuhinji mogu se videti raznorazne likovne igrarije…počevši od slikanja u ulju i akrilu na platnu i ostalim dostupnim površinama ( lesonit…drvo…staklo…)… preko akvarel tehnike,tempera,olovaka… oslikavanje flaša, i staklenih predmeta, digitalno crtanje…PSH manipulacija….ilustracija…dizajna.. Ranije i pastel, i vajanje u glini. Omiljene su mi naravno ulje na platnu i akvarel tehnika, njima za sad najbolje vladam, ali ima još mnogo da se uči.

Koliko često izlažeš i gde?

Nisam imala previše izlagačkih momenata sve do 2016. godine.Tada počinjem učestalije da konkurišem na likovnim konkursima, i uglavnom bar jednom mesečno izlažem u negde, bilo da je to likovna galerija, Dom Kulture ili art kafe-bar.

Napravite unikatni neseser za 15 minuta! (VIDEO)

Koliko je bitna prisutnost među ljudima, kao što su izložbe, a koliko aktivnost na društvenim mrežama za jednog umetnika?

Prisutnost je mnogo važna, bilo na izložbama , bilo na društvenim mrežama. Lepo je stvarati nešto i zadovoljavati sopstvenu potrebu za duhovnom hranom koju rad na nečemu tebi bitnom neprestano donosi…ali je još lepše kada to sa drugima podeliš, kada osetiš da ono što radiš pozitivno utiče na druge.Takođe, lepo je ako tvoj rad postane samoodrživ, mada je to uglavnom utopijska zamisao. Ideal je uvek da živiš od onoga što mnogo voliš da radiš i tome svako stremi.
Društvene mreže su najbolji marketing ukoliko se primene na dobar način. Aktivnošću na istim se stiče vidljivost širem dijapazonu publike, što donosi veće interesovanje za rad, preko potrebne kontakte i veću odgovornost za napredak u tome što radiš. Koliko sam ja uspešna u tome…pa skromno.

Šta te inspiriše?

Bukvalno sve. Sve što pročitam, što vidim, što osetim, što sanjam…sve što prođe kroz moju prizmu i fokus, sve što me dotakne svesno ili nesvesno…i dobro i loše…sve to se “iscedi sa četkice na platno”.

Čiji rad posebno ceniš?

Uvek sam se divila stvaralačkoj, životnoj, izgarajućoj energiji i iskrenosti Van Gogha i Fride Kahlo. Njihova neverovatna pasija koju su u sebi nosili, njihova iskrenost u stvaranju i predaja radu je meni uvek bila zadivljujuća. No divim se svima koji rade i stvaraju. Svima koji su se usudili da svoje misli istaču na platno ili kroz neki drugi medij,koji su se nečemu iskreno predali ma kako god radili, koji se trude da daju svoje najbolje u bilo čemu, koji god da im je talenat…
Divim se ljudskoj kreativnosti i sposobnosti da ostvaruju svoje zamisli i koji se usude da drugima to pokažu bez obzira na ishod. Za to treba hrabrosti. U Srbiji ima mnogo talentovanih umetnika,vrednih, predivnih ljudi kojima svaka čast i kojima želim sve najbolje!

Gde ovih dana možemo videti tvoje radove?

“ Izlažem” gotovo svakodnevno na mom instagram profilu : dreamingmara. Takođe moj dizajn korica možete videti na divnim planerima Smrcha & Bo.

Njena priča ovako počinje. A za više detalja možete je pronaći i na društvenim mrežama:

Marija Miladinović art

dreamingmara

Do sledećeg kreativnog susreta, pozdravlja vas Kreativna Truba (:

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *