Šta je to što svaki dom u Srbiji ima zajedničko? Tegla! Da, da, kuhinja ili i špajz, jedno je isto, puno je tegli!  Ovo je obavezan detalj u svakoj kuhinji. Bilo da pravimo ili kupujemo domaći ajvar, džem, turšiju, ili u njoj čuvamo raznovrsne začine. Svi imamo makar jednu teglu u šteku.

Tegla kao multipraktik

Jedno je sigurno – tegle u našem domu mogu imati višenamensku funkciju. Često se koriste za “skladištenje” hrane. A najomiljenije srpsko jelo, koje spremamo na jesen, čuveni ajvar, zauzima posebno mesto u teglama. Domaćice kupuju ili već imaju tegle od prošle godine koje koriste posebno za ovu “slanu poslasticu”. Tu je i turšija, posle ajvara, omiljeno jelo tokom hladnih zimskih dana, i u slavskim danima. I turšija se najčešće čuva u teglama.

Foto: Pixabay

Neki čak koriste tegle za začine, a često, kada ne znaju šta će sa njima, iskoriste ih kao vaza za cveće.

Tegle za kreativce

Sa druge strane, ako želite da ih iskoristite u kreativne svrhe,  danas na internetu možete naći pregršt ideja i tutorijala.  „Kako ukrasiti staru teglu“, „šta napraviti od stare tegle“, „kako reciklirati staru teglu“. Mi smo probale, i možemo da potvrdimo da je ukrašavanje tegle jedan jako zabavan hobi.

Kako se bliže novogodišnji i božićni praznici, a želite vašim najbližima da poklonite nešto jedinstveno, imamo predlog za vas.

Napravite im snežnu kuglu od tegli, tutorijal možete naći u sledećem linku!

Ako pak želite da teglu iskoristite u malo drugačije svrhe, Kreativna truba je pisala i o pet načina koja bi mogla da vam budu zanimljiva da oplemenite vaš dom.

Međutim, danas vam donosimo nešto malo drugačije. Rešile smo da se pozabavimo ukrašavanjem tegle, pa smo uzele jednu staru i samo u tri koraka od tegle napravile svećnjak.

Za ovaj kreativni poduhvat potrebni su vam:

  • Tegla
  • Boja
  • Šablon
  • Akrilni lak
  • Sveća
  • Sunđer

Postupak je sledeći:

  • Očistite teglu spolja i iznutra. Kada to uradite, zalepite za teglu šablon koji želite da je ukrasite.

 

  • Nakon toga, u posebnoj činiji pomešajte belu sa još nekom bojom po želji ( mi smo koristile belu, plavu i žutu kako bismo dobile zelenu)

 

  • Sunđerom uzmite boju i tapkajte po celoj tegli kako biste je obojili (dobiće reljefasti izgled).

 

I to je to! Na kraju je premažite akrilnim lakom kako bi dobila poseban sjaj! Ubacite sveću i vaša tegla svećnjak je gotov!

Ako želite najbližima da ipak poklonite nešto ličnije , OVDE saznajte kako se pravi ram od tegle!

Do sledećeg posta,

Vaša Kreativna truba

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *