Dragi drugari, piše vam Lija. U narednim redovima očekujte malo drugačiji post. Sam cilj nije isključivo kreativnost, iako ćemo vam predstaviti i origami tutorijal. Posle kraće pauze, rešila sam da vam predstavim jednu ideju u kojoj tražim smisao, ne samo ja, već i ljudi oko mene. Naučićemo vas kako se prave ždralovi, a evo i zašto.

Nismo planirale da ne pišemo ovako dugo, ali kao i obično život vam potpuno neplanski servira vaš deo kolača. Naime, Kandela trenutno radi na jednom projektu u Portugalu, što je dobra vest. I uskoro se sprema za novi kreativni izazov.  Svakako će podeliti u nekom trenutku svoje impresije i sa vama.

Prva izložba rukotvorina Kreativne trube – svi kreativci kad se zbroje

Što se mene tiče i privatno i poslovno zaista je bio jedan uznemirujući period. Krenula je nova borba sa sobom, sa silama, sa nečim neopipljivim, ali stvarnim. Nikada neće biti kako očekujete. Nikada nećete moći da planirate. I kada budete tako nespremni, nadam se da ćete se setiti ovog teksta i da ćete napraviti jednog ždrala. Da ćete verovati i boriti se šta god da vas snađe.

Ždralovi za ozdravljenje

Ždral je u celoj ovoj priči institucija. Sve je počelo 2014. godine  kada smo u Udruženju Mirjana Marjanović iz Smedereva organizovali akciju « Hiljadu ždralova za ispunjenje jedne želje ». Akcija je organizovana za devojčicu, koja tada još nije pošla u školu. Ni sada ne može da pođe. Učiteljice dolaze kod nje. To je bio prvi put da sam se srela sa nekim ko je teško oboleo. Sa devojčicom punom energije, igre, pesme. Ali i sa kancerom. Sa nedužnim bićem koje je u spletu nesrećnih okolnosti.

Pitala sam se zašto. I znala sam da odgovora nema. Svi mi. Onda smo rešili da zadržimo veru i nadu da će joj biti bolje. Članovi i prijatelji udruženja, kao i deca sa naših radionica pravili su ždralove. Japanska legenda kaže da hiljadu ždralova ispunjava jednu želju. Naša je tada i bila samo ta jedna. Da ozdravi. Ždralove smo podelili slučajnim prolaznicima. Želili smo da na taj način pružimo podršku.

Podrška od papira

A sada je podrška potrebna nama. Sada obnavljamo našu veru i nadamo se. Treba nam još hiljadu ždralova.

Ona ima 39 godina. I dete. I nekoliko prijatelja.

Meni je ona maestra. Naučila me je par slikarskih poteza. Lažem. Sve što znam o slikanju naučila me je ona. I ona ima kancer. I tu počinje naša borba. Sada, odmah!

Život nam se okrenuo naopako, sva pitanja su izgubila smisao, čak i pitanje zašto baš ona. Ne želimo da gubimo energiju na razloge. Za početak okrenuli smo se prirodi i svi čvrsto verujemo da je lek u svakom zaloguju, u svakom udisaju, u svakoj misli. Svi smo u potrazi za balansom, za nekom prirodnom ravnotežom. I svi ponovo verujemo da će biti dobro. I pravimo ždralove. Sada ih je 479. Još malo pa hiljadu.

U videu pokazaću vam kako se pravi ždral, kako se budi nada i kako da verujete.

Kada osetite da ste nemoćni, da padate, napravite jednog ždrala i poklonite dragoj osobi ili slučajnom prolazniku. Ili ga jednostavno ostavite negde. Neko će ga pronaći i prepoznati vaš znak podrške ( :

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *