U novom postu rešili smo da sa vama podelimo veoma zanimljiv način stvaranja crteža. U pitanju je takozvano “greb greb iliti grebanje“. U pitanju je šareni papir premazan crnom bojom. Skidanjem te crne boje, a pomoću drvenog štapića, možete dobiti prava remek dela.

Što se materijala tiče, možete ga veoma povoljno nabaviti kod Kineza, ceo komplet za 100 dinara. Ili možete napraviti i sami.

Ja sam kod Kineza pronašla čak i već spremne crteže, u pitanju je bio grad, velikog formata, blago osenčen i te osenčene delove grebete, dok sve drugo ostaje okolo crno.

Prelepe narandžast i žuta boja izbijaju na ogrebanim mestima i ja sam se zaista oduševila krajnjim rezultatom. Uz to dobije se još jedan papir tako velikog formata na kome sami možete nešto iscrtati.

Drugo pakovanje koje sam kupila je manje, sadrži 5 papira za grebanje i tu sam već improvizovala. Počela sam da crtam mandalu. Blago sam olovkom obeležavala kuda ću grebati, ali vrlo blago kako se ne bi skinula boja.

Ove grebalice su idealne za umirivanje, posle napornog dana smanjuju tenziju i jednako delotvorno deluju kao i bojanke. Veoma su zarazne i proizvode jedno veliko jedvačekanje dok ne završite svoj rad.

Ako želite sami kod kuće da napravite papir za grebanje, odmah ću vas upozoriti da neće izgledati baš kao ovaj kupljeni, linije će biti malo neravne, grebanje će ići teže. Ali ćete se sigurno dobro zabaviti.

Kako da sami napravite papir za grebanje

Od materijala je potrebno sledeće:

deblji papir ili karton,

voštane boje,

crna akrilna boja,

štapić za ražnjić ili patent olovka čijim ćete vrhom grebati.

Deblji papir ili karton ćete najpre obojiti voštanim bojama. Koristite sve moguće boje, možete nekim redom, a možete i bez nekog reda i rasporeda, važno je zabaviti se. Kada obojite u tankom sloju, možete premazati sve crnom akrilnom bojom.

Treba vam samo 10 minuta – napravite jastučnicu bez šivenja

U ovom videu  možete videti i varijacije kako se u akrilnu boju može staviti malo tečnog sapuna. Budite slobodni da eksperimentišete.

A na ovom linku sasvim drugačiji postupak. Biće vam potreban običan papir, flomasteri i lepljiva traka, kako biste napravili svoj greb papir.

Zabavite se u krugu porodice ili prijatelja, probajte “grebanje“ kod kuće, podelite sa nama svoje radove, komentarišite i predlažite.

Do novog kreativnog poduhvata,

pozdrav od Lije i Kandele!

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *