Pozdrav svima! Došao je i na mene red da gostujem u Kreativnoj trubi i moram vam reći da mi je jako drago zbog toga! Imala sam prilike da uz budno Kandelino oko učim kako ukrasiti lampu! I to uz pomoć dekupaž tehnike.

Nju moram da pohvalim, odličan je pedagog. Davala mi je smernice, ali mi je ostavljala prostor da radim i kako sama mislim da treba. To se pretvorilo u učenje na greškama, što čeka svakog nezgodnog učenika kao što sam ja, a kakav je rezultat, videćete na kraju ovog tutorijala.

Od materijala vam je potrebna standardna oprema za dekupaž. Salveta, odgovarajući lepak, četkica, makaze… znate već. Mojih ruku je dopala jedna mala lampa čiji je abažur bio pomalo isflekan, a u gornjem delu oštećen.

Potencijalnu katastrofu sam sprečila tako što sam krep trakom oblepila ivice. Nju inače možete naći u farbarama kao deo standardne opreme za krečenje, ili pak u knjižarama.

Odaberite salvetu i možete da počnete

Odabrala sam salvetu koja kao da je bojena akvarel tehnikom. Boje su u prvom planu, a oblici motiva manje definisani, što se ispostavilo kao dobro, jer je tako lakše ispraviti nesavršenosti koje su neminovne prilikom učenja.

Razdelila sam salvetu na dva jednaka dela sa namerom i očekivanjem da će salveta navlažena lepkom moći da prati kupasti oblik abažura.

Iako izvodljivo rešenje, ipak nije bilo najbolje. Ono što bih vam preporučila kada budete obrađivali lampu ovakvog oblika (a koji je prilično čest) je da izmerite obime šireg i užeg dela i podelitetu ih sa 4.

Na osnovu tih mera bi trebalo izdeliti salvetu na četiri jednaka trapeza, pri čemu bi osnova trebalo da bude dugačka kao četvrtina obima šireg dela abažura, a gornji deo trapeza kao četvrtina užeg dela. Stranice treba iscepkati, a ne seći makazama, jer prilikom lepljenja salvete na abažur spojevi će biti suptiliniji.

Kada ste lepo pripremili salvetu, pristupite lepljenju! Vodite računa da pravite duge, nežne pokrete, od sredine ka ivicama, a ne odsečne i kratke, odnosno „slikarske“ kako ih je Kandela nazvala.

Kako ukrasiti lampu – pratite upustvo i stižete do cilja

Zaneta poslom sam često prestajala da obraćam pažnju na to, ali tu je bila moja instruktorka da me podseti. Mislim da joj dugujem medalju za strpljenje.

Ukoliko napravite neke propuste, možete ih prepraviti tako što iscepkate ostatke salvete i prelepite ih preko delova koje želite da prekrijete. Ovde se izbor salvete pokazao kao odličan, jer sam radeći ovo imala utisak da slikam i kreiram!

Nezgodan učenik, izazovan zadatak, ali uz Kandelu i dekupaž stvari jednostavno ne mogu da odu u pogrešnom pravcu! Rad se pretvorio u čistu uživanciju, a šta je rezultat pogledajte i sami.

Savet naše gošće – evo kako možete da preuredite stočić

Veliki pozdrav do nekog sledećeg kreativnog poduhvata!

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *