Dragi naši, piše vam Kandela, nakon kraće pauze, a danas bih da vam predstavim krakel koji daje onaj ispucali efekat na predmetu. Nedavno sam kupila jednokomponentni krakel, imala sam veliku želju da probam i eto kupila.

Do sada sam imala prilike da se divim radovima urađenim ovom tehnikom i jedino što sam mogla da saznam o tome bilo je sa interneta, klipova, tutorijala i u konsultovanju sa Lijom.

Napravite boju za školsku tablu

Nedavno je i Lija pronašla video snimak gde jasno objašnjavaju kako treba nanositi krakel , a opisan je celokupan postupak nanošenja istog. Vodeći se time krenula sam u svoju avanturu, pa rešila da ga stavim na buduću dekupaž sliku.

 

Da li je ovo dobar način?

Kao i u snimku, onaj deo koji sam želela da mi izgleda ispucalo, namazala sam prvo tamnom, u mom slučaju crnom bojom. Nakon toga išao je krakel  u tanjem sloju, a kada se on prosušio, četkicom sam premazala mesto gde se nalazio krakel, belom bojom.

Vaša stolica/stočić u novom ruhu, evo i kako (VIDEO)

Iako su krakelom premazane ivice rama sa sve četiri strane, samo se na  pojedinim mestima nazirala ispucalost.

Pošto nisam dobila ispucalost kakvu sam na početku želela, probala sam opet istim redosledom- crna boja, krakel, ali sada deblji sloj i preko toga bela boja. Ispucalost je bila veća, ali opet mi se čini nedovoljna. Razlog za to bio mi je nepoznat.

Konsultovala sam se i sa Lijom, ali i njoj nije bilo baš jasno zbog čega ne dobijam ispucalost na svim mestima.

Konsultovala sam se čak i sa ženom iz prodavnice sa dekupaž programom, potvrdila mi je da je postupak urađen ispravno, ali da ispucalost zavisi od samog nanošenja krakela- ne treba biti previše tanak a ni previše debeo sloj. Rekla mi je takođe da postoji razlika kada nakon mazanja krakela, svetliju boju nanosite četkicom ili tapkate sunđerom- ispucala površina će se razlikovati.

Volela bih da podelite sa nama vaša iskustva koja se tiču upravo krakela, sigurna sam da ima ljudi koji su se već usavršili u „krakel tehnici“ i mogu pomoći da uvidim grešku i naučim nešto novo.

Hajmo da zajedno kreativno trubimo o krakelu i kako dobiti što bolji efekat ispucalosti!

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *