Dragi drugari, u novom postu predstavićemo vam jednu vrstu art terapije. Uz ovu aktivnost moći ćete da se opustite, uživate, da spojite lepo i korisno i pre svega možda i da sami sebe iznenadite svojim umećem. U pitanju je bojanka za opuštanje iz naše kolekcije (:

Terapija bojenjem uveliko je popularna u svetu, a čini mi se da nije nepoznanica ni kod nas. Knjižare su preplavljene bojankama za odrasle, koje pružaju zanimljivo i posve drugačije iskustvo.

Naime, ne morate biti umetnik, niti vični u crtanju i bojenju. Potrebno je samo da date sebi oduška i prepustite se bojicama, flomasterima, temperama i avanturi u koju vas upušta bojenje.

Greb greb – ogrebite vaše remek delo (FOTO)

Ja sam bila izuzetno inspirisana i nisam se zadržala samo na bojenju. Napravila sam, odnosno nacrtala svoju bojanku.

Bojanke kao nova kreativna inspiracija

Prva u nizu “Oživi mandale“ je bojanka koja sadrži ilustracije mandala i lotusovih cvetova. Već neko vreme istražujem te “magične krugove“ i oblike i istom merom sam svaki put fascinirana, ako ne i više. Druga, “Afrika“ je bojanka koja sadrži zentangle crteže afričkih žena, životinja i simbola.

Upustila sam se u ovu avanturu sa uživanjem i velikim elanom. Prevelikom željom da pokažem šta sve možete od jednog običnog crteža, koliko varijacija na zadatu temu. Koliko zapravo možete otkriti o sebi.

Naime, prva bojanka je uzajamna aktivnost mene kao crtača i onog drugog ko će mandale oživeti. Onaj ko boji ima slobodu da doda, prepravi, ispuni životom i bojama crteže na jedinstven način.

Naučićete ponešto i o sebi

Svaki vaš potez govori više o vama, svaka boja daje novu dimenziju vašem životu. Kada bi se skupilo nas dvadesetoro i kada bismo bojili isti crtež, prilično biste se iznenadili krajnjim produktom svakog od nas. Iskušajte sebe i pomerite svoje granice.

Najlepše od svega jeste što ćete se posle ove art seanse osećati zaista ispunjenije i rasterećenije. I dobićete svoje malo umetničko delo, pečat životnog doba u kome možda baš sazrevate, kroz teškoće ili neku posebnu sreću. A sve to može stati u jedan crtež (:

Treba vam samo 10 minuta – napravite jastučnicu bez šivenja

Ukoliko poželite da oživite mandale ili da obojite Afriku, bojanke možete naručiti putem facebook strane Lija Creations.

Evo i nekih korisnih linkova o bojankama i njihovom učinku, kao i samom značenju boja

http://www.medicaldaily.com/therapeutic-science-adult-coloring-books-how-childhood-pastime-helps-adults-356280

http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2015/aug/17/coloring-books-adults-therapists-opinions

http://edition.cnn.com/2016/01/06/health/adult-coloring-books-popularity-mental-health/

http://www.centarzdravlja.hr/zdrav-zivot/psihologija/omiljena-boja-otkriva-karakter/?refresh=1

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *