Dragi drugari, Lija Vam piše, ovaj post posvetiću dekupažu i to svom iskustvu sa tehnikom sospeso trasparente. Naime, radi se o tehnici koju je patentirala Monica Allegro.

Za izradu dekoracije ove vrste potrebna vam je pvc plastika, salveta (i bela boja u zavisnosti od toga da li želite da motiv bude proziran, kako sama tehnika nalaže ili možda ipak jasan, kao u klasičnom dekupažu).

Potreban vam je lepak za dekupaž, makaze i plamen sveće ili upaljač. Pvc foliju možete nabaviti i u običnoj knjižari ukoliko u vašoj hobi radnji ne postoje da se kupe folije namenje baš za sospeso.

Prvi korak je da motiv sa salvete zalepite na pvc foliju. Moram da pojasnim da se ja ipak odlučujem za varijantu da pvc foliju premažem belom bojom.

Pa onda lepim salvetu, jer volim da motiv bude izražajnih boja, a ne transparentan. Na fotograijama ispod možete videti oba primera, pa radite kako vam se više dopadne.

Umetnost savijanja papira- Kviling (Quilling)

Kada se sve lepo osuši, motiv izrežete makazama po rubovima, a zatim definisete i oblik. Ako je upitanju cvet recimo, isečete mu latice.

Zatim na plamenu oblikujete motiv kako bi on dobio svoj 3d efekat. Postoji i alat kojije namenjen za oblikovanje pri izradi sospesa, ali u nedostatku istog, ja se koristim isključivo svojim prstima (((( :

Voila! Tako možete na sam dekupaž dodati 3d detalje ili kao u mom slučaju, napraviti prelep nakit ((((( : Evo i nekih od mojih radova…

Sospeso trasparente – “na svemu i svačemu”

Dekorisane stare baletanke, privesci u obliku leptira, cvetne mindjuše, ogrlica, prstenje (((( : Nadam se da vam ne izgleda previše komplikovano i da će svako od vas moći da pokuša sospeso trasparente kod kuće. Sva pitanja, sugestije i komentari su uvek dobrodošli na naš blog i mail adresu (((( :

Do sledećeg pisanija, mnogo pozdrava i kreativnih vibracija šalju vam Kandela i Lija.

Povezane priče

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja označena zvezdicom su obavezna *